שביל ישו או שביל הבשורה הוא יוזמה מקומית של שני יזמים פרטיים מעוז ינון בעל אכסניה בנצרת ודויד לנדיס טייל מטיב לכת שהביא את הרעיון, השביל מנצרת לכפר נחום שבצפון הכנרת אומץ ע"י הוועדה לסימון שבילים ואכן השביל סומן בשטח ובמפות הטופוגרפיות ופורסם והוכר בעולם. במקביל פיתח משרד התיירות שביל משל עצמו את "דרך הבשורה" שהוא מקביל לשביל ישו/הבשורה וחופף אתו במרבית הקטעים (מלחמת היהודים). שביל ישו או שביל הבשורה יוצא מכנסיית הבשורה ואורכו 65 ק"מ ואילו דרך הבשורה אורכו גם 65 ק"מ והוא יוצא מהר הקפיצה סמוך לעיר נצרת ומסומן בגל אבנים מה שנקרא רוג'מים.
סימון השביל בשטח
השביל סומן בשנת 2009 לקראת ביקור האפיפיור בנדיקטוס ה 16 במאי 2009. השביל נוצר ופורסם הרבה לפני כן ושימש תיירים צליינים לצעוד בו כשהוא עובר במקומות קדושים בהם דרכה רגלו של ישו.
השביל מתחיל בעיר נצרת ליד כנסיית הבשורה, שהיא הכנסייה הגדולה בארץ.
ומסתיים במנזר הפרנציסקני שבכפר נחום בצפון הכנרת.
השביל חולף דרך ציפורי, משהד, כפר כנא, קרני חיטין, נבי שועייב, הר ארבל, מגדל, עין שבע והר האושר.
בקטעים מהשביל עוברים גם שביל ישראל, שביל סובב כנרת ושביל נוספים.
סיפור דרך או חוויות הקטע...:
יצאנו לדרך בשעת בוקר מוקדמת אני ואלמוג בטרמפ לחיפה עם דקל, משם תפסנו אוטובוס למרכז נצרת ואוטובוס פנימי הוריד אותנו ברחוב "ראוס אל ג'יבאל" בנצרת. (את הקטע שבתוך העיר עשיתי שבוע קודם במסגרת טיול הכנה לשביל). הדרך הייתה קלה הנופים יפים אבל הרבה אשפה זרוקה ביערות ובחורשות (לא נעים), עד מהרה הגענו לציפורי ושם פגשנו לראשונה את סימון דרך הבשורה של משרד התיירות.
חלפנו על פני הכפר משה"ד, טיפסנו ברחובות כפר כנה, ביקרנו בכנסיות המקומיות ומשם שמנו פעמינו לפארק יער קשת, אכלנו צהריים בצומת שמשון, וביער לביא ליד צומת גולני התמקמנו לשינה.
סיפור דרך או חוויות הקטע...:
בקטע זה של השביל אלמוג פרש בגין בעיות בברך אולם כאן הצטרף אלי איש יקר שהכרתי דוד מלול מטבריה.
בתחילה התברברנו קצת בגין סימונים חדשים וישנים שהתבלבלו לנו, וגם רוב הדרך הייתה יבשה ומשעממת אולם חברותו של דוד פיצתה על כך, בקרני חיטין מצאנו תצפיות יפיפיות והתחיל להיות מעניין. עברנו דרך נבי שועיב, עקפנו את כפר זיתים ומצאנו עצמינו בנחל ארבל ואדי חמם. על טיפוס הארבל ויתרנו ודחינו ליום אחר משום השעה המאוחרת, רשות הטבע והגנים סוגרת את האתר ולא היינו יכולים להמשיך משם את השביל. לכן המשכנו הישר לצומת מגדל ומשם לרחצה בכנרת ולהתארגנות ללינת לילה על החוף.
סיפור דרך או חוויות הקטע...:
קטע שלישי של שביל ישו מצומת מגדל ועד המנזר הפרנציסקני בכפר נחום. צעדתי עם אלמוג 13 ק"מ בקטע שבו עוברים שביל הבשורה, שביל ישראל, שביל סובב כינרת ושבילים נוספים. קטע יפה מאוד וחלקו עובר ממש סמוך לקו המים בכנרת. לאחר הצעידה יצאנו למ"ס אתרים באזור לקצת שכשוך במים וקצת תצפיות. ביקרנו במפל הנסתר, בחוף כפר נחום, בעין נון, תצפיות מהישוב אלמגור ומהר הארבל.
שביל הבשורה נוצר ביוזמת משרד התיירות לכבוד ביקור האפיפיור בארץ בשנת 2000.
השביל מתחיל מהר הקפיצה שליד נצרת ומסתיים בצפון הכינרת 60 ק"מ. אני צעדתי עד לצומת שמשון (טורעאן) שלפני צומת גולני. 24 ק"מ ו 300 מ' גובה. השביל הוא בתוואי אחר לשביל ישו ומסומן גם אחרת משיטת סימוני השבילים בארץ. השביל מסומן ברוג'ומים ועליהם מוטבע הסימן עוגן עם כיוון ההליכה. שביל זה מתחרה לשביל ישו ופונה לאותו סוג קהל נוצרי.
מצומת טורעאן השביל ממשיך עד צפון הכנרת והפעם באותו התוואי של שביל ישו.
סיפור דרך או חוויות הקטע...:
במסגרת השלמות לשביל ישו החלטתי לבצע טיול מעגלי בארבל. 6 ק"מ סה"כ. ירידה קשה ומסוכנת ועליה עוד יותר קשה. 5 שעות סיור הבטיחו לי פקחי הגן. והתרו בי לקחת הרבה מים. אבל בסך הכול 6 ק"מ הקשתי.... הם בשלהם.
סיימתי בשעתיים. קשה אך מהנה.
ירדנו מהר הארבל לוואדי חמאם בשביל השחור, המשכנו בשביל האדום וצעדנו בשביל הירוק לאורך נחל ארבל עד השביל הכחול העולה חזרה להר בתוואי של שביל ישו. החלק שפספסנו בפעם שעברה. 6 ק"מ של ירידה מסוכנת ועליה קשה ומיגעת.
עברנו במקומות הבאים:
הר הקפיצה
נצרת
ציפורי
משהד
כפר כנא
יער בית קשת
צומת גולני
לביא
כפר זתים
ארבל
חמם
מגדל
כרי דשה
טבחה
כפר נחום
נצרת: אחת הערים החשובות לנצרות בעולם: היא מקום הבשורה של מרים הבתולה, ומקום מגוריו העיקרי של ישוע במשך 33 שנות חייו. בעיר ישנן מספר כנסיות מרכזיות של זרמים שונים בנצרות, והיא מהווה מוקד לעלייה לרגל של מאות אלפי מבקרים בשנה.
כפר כנא: האתר בו על פי האמונה הנוצרית התקיים הנס הראשון שבו ישוע הפך את המים ליין, ולזכר האירוע נבנו כאן ארבע כנסיות במאה ה 19- . הכפר מהווה תחנת חובה לעולים לרגל בדרך לנצרת. כרמי הזיתים והרימונים שמסביב לכפר הם רקע חקלאי הדומה לסביבה של אותו כפר עתיק.